Hva har jeg valgt og hvorfor?
Som fordjupningsoppgave så valgte jeg fantastisk litteratur. Innenfor denne type kategori valgte jeg å fordjupe meg i Narnia –serien og da har jeg tatt utgangspunkt i den første boken, Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet. Jeg er veldig interessert i filmer og bøker som handler om en fiktiv verden med snakkende dyr og underlige skapninger. Jeg har lest boken og sett filmen, Legenden om Narnia - Løven, heksa og klesskapet, og anbefalere denne til både gutter og jenter i alle aldere.
Hva er fantastisk litteratur?
Opp gjennom har fantastisk litteratur blitt sett på som mindreverdig litteratur men nå har det faktisk blitt veldig trendy. Sjangeren har en stor leserkrets, og forlagene gir ut mange nye titler hvert år, både norske og oversatte. Dette kan vi se tydelig i spesielt barne- og ungdomslitteraturen. Fantastisk litteratur er også i slekt med eventyr og derfor kan det ofte minne veldig om et eventyr.
Noe som jeg ikke viste fra før av er at fantastisk litteratur kan man kan skille mellom 3 sjangrer, det er fantasy, fantastikk og historier med fantastiske innslag. Alle disse 3 kommer i fra fantastisk litteratur og har veldig mye av de samme trekkene men de har også noe trekk som skiller seg ut.
I fantasy sjangeren er det et eget og selvstendig univers. I fantasybøkene og filmene er dette universet det ”normale”. Her er normaltilstanden alver, troll, og vann som er av gull. Noe som er spesielt med fantasy er at den tar avstand fra vårt univers, innen fantasy sjangeren så eksisterer ikke vår verden. Et eksempel på dette er Ringenes Herre.
I fantastikken finner vi universer som er parallelle med vår egen verden. Her eksisterer vår verden ved siden av den magiske verden, og det finnes også ofte portaler eller dører mellom disse universene. Et eksempel på dette er Narnia –serien som jeg skal snakke om.
I historier med fantastiske innslag oppstår det fantastiske opplevelser og ting i vår egen verden. Her kan vi møte på skikkelser med magiske evner og egenskaper som hekser, trollmenn, vampyrer eller alver, og dette møter vi på i vår egen verden. Et eksempel på dette er boken Den gang vi fanget en Bengel.
Narnia – en fantastikk
Som sagt så har jeg tatt for meg den første boken Legenden om Narnia - Løven, heksa og klesskapet. Denne boken handler om de 4 søskena Lucy, Edmund, Susan og Peter som blir sendt i fra heimen sin i byen og inn på landet på grunn av andre verdenskrig. På landet bor de hos en gammel professor, og en dag så oppdager de et klesskap som ser litt annerledes ut. Ungdommene bestemmer seg for å gå inn i dette klesskapet og helt i enden av klesskapet oppdager de et magisk land. Denne fiktive og magiske verdenen blir kalla for Narnia.
I Narnia opplever de veldig mye forskjellig. Når de først kommer til Narnia får ungdommene vite at den onde heksa har overtatt Narnia og gjort rike om til kaldt og trist. De blir også fortalt at de er prinsene og prinsessene som Narnia har ventet på, ventet at de skal komme, løven Aslan skal skape en hær og de skal bekjeme den onde heksa en gang for alle og vinne tilbake harmonien som en gang fantes i Narnia. Lucy, Edmund, Susan og Peter møter også på snakkende dyr, den snille løven Aslan og den onde heksa. De møter på godhet og ondskap, vanskelige oppgaver, og ting som de ikke trodde var mulig. Videre i boken bekjemper Aslan, Lucy, Edmund, Susan og Peter den onde heksa. Godheten vinner som det alltids gjør innenfor fantastisk litteratur. Det blir gjenskapt glede, harmoni og fred i Narnia. Flere år senere reiser Lucy, Edmund, Susan og Peter tilbake til klesskapet og når de går ut av klesskapet på den andre siden, i den virkelige verden, er de plutselig like gamle som de var første gangen de gikk inn i klesskapet. Det er akkurat som en tidsmaskin, fordi når de kommer ut på andre siden av klesskapet er de tilbake og det er akkurat som om ingenting av det som skjedde i Narnia hadde skjedd.
Typiske kjennetegn innenfor fantastikk
- En fiktiv og magisk verden
- Parallell med vår egen verden
- Umenneskelige evner – magi, udødelighet osv.
- De gode er i samspill med naturen – snakkende dyr
- Fienden har/er et monster – drager, sjøuhyre, heks osv.
- Tidsrommet er ofte i mellomalderen
- Ofte inspirert av religiøse tekster - Bibelen og mytologi
Tematikk:-
- Det gode mot det onde
- Godheten vinner
- Helten har et spesielt oppdrag,
- Spesielle krefter og vinner en prinsesse/jente
- Prøvelser
- Redde verden
- Oppfylle sin egen skjebne
- Oppfylle sin egen skjebne
Hva er det som gjør at Narnia er en fantastikk?
Miljø:
I Narnia oppdager man en fiktiv og magisk verden som er parallell med vår egen verden. I Narnia finner man også snakkende dyr, og også dyr som er halvt menneske og halvt dyr. Som du kan se på dette bilde. Man finner også udødelighet i Narnia, når løven Aslan blir drept på steinbordet så lever han opp igjen på grunn av trolldommen eller meningen med det steinbordet han ble drept på.
Kjennetegnet om at fienden har eller er et monster, kan man også finne. Fordi fienden er en ond heks og hun har veldig mange skremmende og skumle skapninger som er med på hennes lag og som kjemper for ondskapen.
Narnia er også inspirert av religiøse tekster. Narnia formidler et kristen budskap. Bokserien starter med landets skapelse og ender med at landet dør, og etableres et himmelrike. Løven Aslan har en Kristus-rolle i bøkene. Han dør blant annet på et steinbord men vakner opp igjen på grunn av trolldommen med dette steinbordet.
Tematikk:
I Narnia er det godheten, Aslan, de 4 søskena som vinner. De klarer å bekjempe den onde heksen og hæren hennes og skape fred, harmoni og glede i Narnia.
Hovedpersonen:
Det som er litt spesielt med Narnia er at filmen og boken har ikke kun en spesiell hovedperson, men 4, og det er søskena. Men helten i filmen er løven, Aslan, og som i de fleste fantasy filmer og bøker så vinner helten, klarer oppdraget og får en prinsesse eller en vakker jente, det gjør ikke Aslan, men han vinner tilbake freden i Narnia og får tilbake riket sitt.
Kilder:
Her er kildene jeg har brukt. Den første boken fant jeg en del om de tre forskjellige sjangerne. Den andre boken stod det mye om barnelitteratur og om fantastisk litteratur. Den tredje boksen samlet jeg inn informasjon om fantastiske litteratur og om ungdomslitteraturen.
Bøker:
1. Bok i bruk på, femte til sjuende trinn, Universitetet i Stavanger, 2006
2. Den fantastiske barnelitteraturen, Landslaget for norskundervisning Cappelen, 1982
3. Å bygge en verden av ord, Fagbokforlaget, 2001
Internett:
PowePoint - Fantastisk litteratur, av Annika Tove Roalkvam, 2012